Κυριακή , Οκτώβριος 22 2017
Αρχική / Κοινωνία & Άνθρωπος / Φάτε ψάρια με τον κυκλαδίτικο τρόπο

Φάτε ψάρια με τον κυκλαδίτικο τρόπο


 Σίγουρα το  φρέσκο ψαράκι  είναι η πρώτη επιλογή στις διακοπές για όσους αγαπούν τα  ψάρια 

Μαζί με τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας, τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου, την ενυδατική δράση του αγγουριού και την αντιφλεγμονώδη δράση του κρεμμυδιού από τη χωριάτικη, το ψάρι προσθέτει το φώσφορο, την πρωτεΐνη, τη βιταμίνη D και τα καλά λιπαρά του –μεταξύ άλλων- και δίνει ένα υπέροχο, χορταστικό, καλοκαιρινό και  ελαφρύ γεύμα.

Στις Κυκλάδες, όμως, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, η κατανάλωση ψαριού με αυτό τον τρόπο δεν είναι η μόνη επιλογή.

Πολύ συχνά επιλέγουν να κάνουν τα   μικρά ψάρια παστά,  για να διαρκέσουν όλο το χειμώνα και να έχουν άρωμα καλοκαιριού και τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες.


Για να τα φτιάξουν, τα αφήνουν στον ήλιο να  ξεραθούν  και τ  οποθετούνται σε αλάτι  , το οποίο τα συντηρεί όλη τη χρονιά.

Συνήθως, το καλοκαίρι παστώνονται  ο γαύρος και οι σαρδέλες  , ψάρια πλούσια σε  καλά λιπαρά  , φώσφορο και ασβέστιο.

Για ψαρόσουπα στην Πάρο, αλλά και στη Νάξο προτιμούν τη λεγόμενη  «γούνα»  , δηλαδή ψάρι που συνήθως είναι κολιός, αλλά μπορεί να είναι και σκουμπρί ή παλαμίδα, και έχει  «ψηθεί» και αφυδατωθεί στον ήλιο  , για να ψηθεί μετά στη σχάρα και να συνοδέψει το ούζο και τη σαλάτα σας.

Τέλος, οι Κυκλάδες φημίζονται και για τις περίφημες  κακαβιές  τους, δηλαδή τις σούπες από ψάρι, που περιέχουν και πατάτα, καρότο, σέλινο, κολοκύθι, λεμόνι, συνδυάζοντας τις  φυτικές ίνες  και τις  βιταμίνες  των λαχανικών, με τα  καλά λιπαρά  του ψαριού, σε ένα γεύμα ό,τι πρέπει για την επόμενη ημέρα από τις νησιώτικες… κραιπάλες!

Δείτε επίσης

Τα αγκάθια της ρύθμισης των 120 δόσεων

Στην Αθήνα θα αναζητηθεί τελικά η οριστική λύση στο ζήτημα της πολυαναμενόμενης ρύθμισης των 120 …

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο