Αρχική / Αρχική / Μ. Χριστοδουλάκης: «Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή»

Μ. Χριστοδουλάκης: «Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή»

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, είναι η ελπιδοφόρα αντιπρόταση στην πολιτική σκηνή της χώρας, εκπροσωπώντας την νέα γενιά που δεν θέλει να μένει αμέτοχη στις σοβαρές ανακατατάξεις που συντελούνται γύρω μας.
Ο 27χρονος πολιτικός, είναι Υπ. Διδάκτωρ στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας με διατριβή: «Μοντέλο ψηφιοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα» και διαθέτει βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί μεγαλύτεροί του, που έχουν διανύσει… χιλιόμετρα στην πολιτική.

Στη συνέντευξή του στην «δ», μιλά για τις προτεραιότητές του ως γραμματέας, δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής, αναφέρεται στα εθνικά θέματα και μάλιστα από τη σκοπιά του Δωδεκανήσιου, αφού έλκει την καταγωγή του από την Κάλυμνο, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία δεν είναι θέμα αριθμητικών υπολογισμών για να βγουν οι 151» και τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την επιστροφή της γενιάς του στην πολιτική.

Κύριε Χριστοδουλάκη, αναλάβατε γραμματέας σε μία κρίσιμη στιγμή για το Κίνημα Αλλαγής. Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;
Είναι ένας σημαντικός σταθμός σε μία μεγάλη πορεία για το Κίνημα Αλλαγής. Ακριβώς γιατί τώρα καλούμαστε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα για την ενιαία μας λειτουργία και να δώσουμε μία ουσιαστική προοπτική στους πολίτες. Η πρώτη μου προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από το να συγκροτήσουμε άμεσα τον οργανωτικό κορμό του νέου κινήματος σε όλη τη χώρα, με τους ανθρώπους εκείνους που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη για το βασικό μας στόχο: να εκφράσουμε τους συμπολίτες μας, με ρεαλιστικές λύσεις για τα καθημερινά τους προβλήματα. Ήδη έχουν συγκροτηθεί οι Τομείς Πολιτικής, τα Θεματικά Δίκτυα και οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Περιφέρεια, και προετοιμάζουμε το επόμενό μας βήμα που είναι οι πρώτες ανοιχτές Νομαρχιακές Συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Πιστεύουμε και θα επιδιώξουμε μία νέα άμεση σχέση με τον πολίτη και την κοινωνία. Για να αποδείξουμε στην πράξη ότι η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα δεν αξίζει στους Έλληνες. Μπορούμε καλύτερα, αρκεί να το επιλέξουμε!

Τι διαφορετικό έχει να επιδείξει το Κίνημα Αλλαγής, όσον αφορά στην εσωτερική του λειτουργία;
Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι το πρώτο σύγχρονο «ψηφιακό κόμμα». Έχει ήδη υλοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα κάνει πράξη τη δέσμευσή μας για λειτουργία από τη βάση προς την ηγεσία, από κάτω προς τα πάνω. Διασφαλίζει την άμεση σχέση με τα μέλη μας και με τους πολίτες, μέσα από την οποία θα μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει με τα θεσμικά όργανα του κινήματος στην περιφέρεια, και στη συνέχεια στόχος είναι να εξαπλωθεί σε όλα μας τα μέλη. Να κάνουμε πράξη τη σύνθεση, την πολυσυλλεκτικότητα και την εσωτερική δημοκρατία.

Πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής εκδηλώνονται συχνά διαφωνίες σε μία σειρά θεμάτων;
Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι το βασικό όπλο του Κινήματος Αλλαγής είναι ο πλουραλισμός και η σύνθεση των διαφορετικών ιδεολογικών μας αφετηριών. Όμως, πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν το όπλο αυτό να το κάνει βορρά στη στοχευμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές και ακριβώς αυτή τη στρατηγική επισφραγίζουν οι 212.000 συμπολίτες μας που συμμετείχαν στη διαδικασία του Νοεμβρίου και έγιναν συνιδρυτές του εγχειρήματός μας. Θα διασφαλίσουμε την ενότητα της παράταξης, χωρίς καμία ανοχή όμως σε όσους έχουν προσωπικές στρατηγικές και αλλοιώνουν την ενιαία φωνή του κινήματος. Η δύναμη του κόσμου της παράταξης δίνει καθημερινά τις δικές της απαντήσεις, στηρίζει και επιδοκιμάζει τις πρωτοβουλίες μας για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Για να δώσουμε σάρκα και οστά στους καθημερινούς αγώνες του κόσμου της δημοκρατικής παράταξης. Στην ενθουσιώδη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμά μας για συμπόρευση. Θα τιμήσουμε την εντολή που πήραμε. Η ενιαία πορεία του εγχειρήματός μας δεν κλυδωνίζεται και δεν αμφισβητείται. Προχωράμε ενωμένοι και αποφασιστικά, για την κοινωνία και την Ελλάδα της νέας εποχής!

Κύριε Χριστοδουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει αυστηρά μία αυτόνομη πορεία μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν, όπως όλα δείχνουν, πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία και ζητήσει την συνδρομή σας θα απαντήσετε θετικά ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική;
Είναι πολύ νωρίς για να προεξοφλεί κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό γιατί από τη μία πλευρά έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει, βυθισμένη στα ψέματά της και στην προσπάθεια να αποφύγει τον εκλογικό διασυρμό, και από την άλλη πλευρά την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας είναι σαφής: Η μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία δεν είναι θέμα αριθμητικών υπολογισμών για να βγουν οι 151. Είναι θέμα συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας με στόχο τη σύνθεση της εθνικής γραμμής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής μέσω της Φ. Γεννηματά, έχει διατυπώσει τα 12+1 σημεία που αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και επί αυτών των θέσεων θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολίτες και η χώρα. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η κ. Γεννηματά πρόσφατα εισήγαγε στην αντιπολιτευτική της ατζέντα τις εκλογές και μάλιστα άμεσα. Το αίτημα αυτό δεν εμπεριέχει κάποιο κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της οικονομίας λίγο πριν την λήξη του προγράμματος;
Ο μόνος κίνδυνος για αποσταθεροποίηση της οικονομίας είναι οι μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που θα δεσμεύσουν τη χώρα σε νέες – εντελώς αχρείαστες – πολιτικές λιτότητας, με μοναδικό γνώμονα το πως θα γαντζωθούν για λίγο ακόμα στην εξουσία. Για αυτό στήνουν το αφήγημα για ένα δεύτερο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το οποίο σε αυτή την περίπτωση το ονομάζουν «καθαρή» έξοδο. Είναι άλλο ένα τέχνασμα που επινόησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεγελάσει τους Έλληνες πολίτες και να αποφύγει τον επερχόμενο εκλογικό διασυρμό. Γιατί πώς μπορεί κάποιος να μιλάει για καθαρή έξοδο όταν έχουν ήδη ψηφίσει περικοπή συντάξεων από 1/1/2019, την οποία μάλιστα επιβεβαιώνουν και τα πλέον επίσημα χείλη του κ. Πετροπούλου; Όταν έχουν συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%; Όταν έχουν δεσμεύσει την δημόσια περιουσία για τα επόμενα 99 χρόνια και όταν ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος κάνει λόγο για σκληρή εποπτεία μετά τον Αύγουστο; Μας μιλάνε για ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο δεν έχουμε δει ποτέ και διαπραγματεύονται εν κρυπτώ με τους δανειστές με μοναδικό σκοπό την μικροπολιτική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος. Η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Και από την άλλη πλευρά έχουμε τη ΝΔ η οποία ενώ τα τελευταία 2 χρόνια μιλούσε συνεχώς για εκλογές, τώρα δίνει ραντεβού το φθινόπωρο και ενώ θα έχουν ήδη συμφωνηθεί τα μέτρα για έξοδο από την κρίση. Αυτή η θεωρία ότι η κυβέρνηση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο για να έρθει η ΝΔ στην εξουσία αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση με ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης αλλά απλά η επάνοδος τους στην εξουσία.
Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή για έξοδο από την κρίση και ο μοναδικός αρμόδιος να την αποφασίσει είναι ο λαός. Να αποφασίσει τους όρους και τις δεσμεύσεις για την έξοδο από την κρίση, αλλά και ποιον εμπιστεύεται να οδηγήσει τη χώρα στο νέο αυτό δρόμο. Εκλογές εδώ και τώρα.
Οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή!

Όπως ακούγεται, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή πρόταση για την κατάτμηση της εκλογικής Περιφέρειας της Β’ Αθηνών. Θα την ψηφίσετε;
Το 2016 είχαμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία περιελάμβανε ένα συνολικό πλαίσιο αλλαγών εστιασμένο σε 3 σημεία: ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει όμως την κυβερνησιμότητα του τόπου, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, και την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Τότε, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία, δεν δέχτηκαν την πρότασή μας ως βάση για συζήτηση και αντ’ αυτού, σήμερα, η κυβέρνηση θυμήθηκε να επαναφέρει το θέμα, με πρόταση όμως μόνο για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με σκοπό την τεχνητή μεταστροφή της συζήτησης από τα φλέγοντα θέματα για την οικονομία και την επόμενη ημέρας της χώρας, χωρίς όμως να δίνει καμία σημασία στην ουσία της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου. Σε κάθε περίπτωση πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε τα θέματα που θα κατατεθούν, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε καμιά αποσπασματική πρόταση που να αποπροσανατολίζει από την ουσία του ζητήματος.

Να περάσουμε και στα εθνικά θέματα, που στο τελευταίο διάστημα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Πώς αξιολογείτε την έντονη τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο;
Με τα εθνικά μας θέματα δεν παίζουμε. Η Τουρκία στο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιλέξει συνειδητά μία ρητορική και μία πρακτική έντασης και προκλήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο και την Κύπρο. Για εμάς, τόσο τα εθνικά μας σύνορα όσο και τα εθνικά μας συμφέροντα στο σύνολό τους είναι αδιαπραγμάτευτα. Προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία στη ρητορική μίσους στην οποία επενδύει, αλλά παράλληλα δεν θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να αμφισβητήσει έστω και ένα εκατοστό της εθνικής μας κυριαρχίας. Λόγω και της καταγωγής μου από την Κάλυμνο, έχω πλήρη συναίσθηση του πώς αισθάνονται οι Έλληνες ακρίτες. Στεκόμαστε απερίφραστα και χωρίς δεύτερες σκέψεις στο πλευρό τους, υπεύθυνα και αποφασιστικά.

Όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό φαίνονται να προχωρούν. Εσείς θα ψηφίσετε τη λύση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση;
Καταρχάς είναι απόλυτα κατανοητό ότι η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για την επίλυση του ζητήματος το Σκοπιανό. Και αυτό γιατί δεν έχουμε απέναντι μας την ακροδεξιά κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αλλά μία μετριοπαθή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζάεβ ο όποιος αντιλαμβάνεται απόλυτα την ανάγκη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Από τη δική μας πλευρά, σεβόμαστε απόλυτα ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων, και για το λόγο αυτό, η τοποθέτησή μας θα γίνει επί της κυβερνητικής πρότασης, όταν και αν αυτή έρθει στη Βουλή, με βάση τις θέσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει. Όμως θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, λόγω της πίεσης που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για άμεση λύση του ζητήματος, να δεχτούμε οποιαδήποτε μορφή «σαλαμοποιημένης» λύσης η οποία θα θίγει τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων.

Η γενιά σας κ. Χριστοδουλάκη, είναι αποστασιοποιημένη από την πολιτική. Θεωρείτε ότι υπάρχει επιστροφή και με ποιο τρόπο;
Να το δούμε ανάποδα. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την επιστροφή της γενιάς μου στην πολιτική. Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα και αυτό γίνεται μόνο αν δουν πράγματα να αλλάζουν στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Αυτό ακριβώς είναι που εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής. Να αφήσουμε στην άκρη τη θεωρία και να μιλήσουμε για την ουσία, να γίνουμε χρήσιμοι, να δώσουμε λύσεις, αλλά κυρίως να δώσουμε το χώρο στα νέα παιδιά για να εκφραστούν. Εξάλλου η επόμενη μέρα της πατρίδας μας, μας ανήκει. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την ανανέωση πράξη. Ακριβώς για αυτό το λόγο, είναι συνειδητή μας επιλογή να εντάξουμε στις δομές μας ανθρώπους από την κοινωνία, ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν ξανασυμμετάσχει ποτέ σε κομματικούς σχηματισμούς, επιστήμονες, νέους, διακεκριμένους στο αντικείμενό τους, ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και όχι κάτι να πάρουν. Να δομήσουμε ένα Κίνημα ουσιαστικής Αλλαγής. Και αυτό ξεκινάει πρώτα από μέσα.

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

Πηγή : dimokratiki.gr

Δείτε επίσης

Σγουρός: «Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να μην αφήσω ούτε ένα ευρώ στον επόμενο. Ποιος θα με κατηγορούσε εδώ χρεοκόπησε ολόκληρη η Ελλάδα;»

«Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να μην αφήσω ούτε ένα ευρώ στον επόμενο. Ποιος θα …

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο