Αρχική / Αρχική / Παπανδρέου: Τα προβλήματα είναι παγκόσμια, η συνεργασία ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν

Παπανδρέου: Τα προβλήματα είναι παγκόσμια, η συνεργασία ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν

Στην 3η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Αθήνα για 3η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή 30 ηγετών από όλο τον κόσμο μίλησε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός κύριος Γιώργος Παπανδρέου

Ο κύριος Παπανδρέου στην ομιλία του επεσήμανε ότι  «τα προβλήματα είναι παγκόσμια πια και η συνεργασία ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν».

Επίσης εστίασε σε θέματα όπως της προστασίας των υδάτινων πόρων,της καθολικής υγείας, της διατροφικής ασφάλειας,της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, της σωστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής συνοχής, που όπως τόνισε, αποτελούν στόχοι που συνυπογράψαμε όλοι στον ΟΗΕ.

 

Σήμερα η Ευρώπη έχει μια νέα πρόκληση. Να αποτελέσει μοχλός εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης

 

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΕΜΑΤΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Ταουφικ Χουρι και όλους τους διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης.

Η προώθηση του διαλόγου και η εμβάθυνση των σχέσεων. Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου ήταν σημαντική στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Κύριο θέμα αυτού του Συνεδρίου είναι οι κοινοί μας ορίζοντες.
Απαραίτητο να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και μας φέρνουν κοντά, χωρίς να φοβηθούμε να μιλήσουμε για τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις.

Και με αυτη τη σκέψη, δεν μπορώ να μην ανατρέξω στην ιστορία.
Να μη θυμηθώ τον Γιακουρ Αλκενδι, τον Αβικεννα,τον Αβερροη που μετέφρασαν κι χάρη σε αυτούς έκαναν γνωστή στην Ευρώπη την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Γνώση που πυροδότησε την Αναγέννηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν μπορώ να μην σκεφτώ τη Μεσόγειο του Φερναν.

Μπρωντελ, χώρο διασταυρούμενων διαδρομών,ανθρώπων, εμπορευμάτων και ιδεών.

Αν σταθούμε σε μικρά καθημερινά πράγματα, θα βρούμε κοινές παραδόσεις στις δυο όχθες της Μεσογείου, στο Βορρά και στο Νότο. Θα ανακαλύψουμε, μέσα απο τα μνημεία, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την μουσική, τις κοινές πολιτισμικές μας ρίζες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Είναι αλήθεια, ότι πολλά γεγονότα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν αποστάσεις και αμοιβαία καχυποψία.
Θυμάμαι, όταν ήμουν ΥΠΕΞ, και η Ελλάδα ήταν στην Προεδρία της ΕΕ το 2003, τις συζητήσεις που είχαμε με τον Αραβικό Σύνδεσμο σε επίπεδο κορυφής.
Και η προσπάθεια μας ήταν να αποτρέψουμε τον πόλεμο στο Ιράκ.
Ένας πόλεμος που σημάδεψε και σημαδεύει την περιοχή μας ακόμα και σήμερα.

Θυμάμαι τις συζητήσεις πριν από τον στρατιωτικό αποκλεισμό της Λιβύης, όπου ως ΠΘ στην συνάντησή μας στο Παρίσι με τον Σαρκοζύ, είχα ζητήσει να μπούμε σε έναν διάλογο με τον Καντάφι πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια.

Την τελική κατάληξη την ξέρουμε.
Με επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Η περιοχή μας έχει σημαδευτεί από τις συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου, την πολυδιάσπαση του αραβικού κόσμου, που έφερε νέες συγκρούσεις στην περιοχή, αλλά και την μόνιμη πληγή της μη επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος από την έλλειψη αποφασιστικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας.

Τα γεγονότα αυτά είχαν και περαιτέρω επιπτώσεις:Την ανάπτυξη και παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων όπως της Daesh, τρομοκρατία που πλανάται ως βασικός εχθρός απέναντι στην έννοια της ανοιχτής μας κοινωνίας.

Είχαν επίσης ως επίπτωση την καταπίεση και εκφοβισμό πολλών θρησκευτικών ή και εθνοτικών μειονοτήτων με αποτέλεσμα την φυγή τους. Δηλαδή απειλείται η ομορφιά της συμβίωσης πολλών πολιτιστικών παραδόσεων, που για αιώνες δημιουργούσαν κοινωνίες με τον πλούτο του πλουραλισμού.
Η πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί πλούτο της παγκόσμιας κοινότητας, σε πολλά μέρη έχει καταστραφεί η απειλείται με καταστροφή.

Τα γεγονότα αυτά πρέπει να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητη, είναι ανάγκη, η στενή συνεργασία μεταξύ μας.

Ακόμα περισσότερο όταν τα προβλήματα είναι παγκόσμια πια και η συνεργασία ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν.

Η Ευρώπη ιστορικά πέρασε μεγάλους πολέμους, διαιρέσεις, αιματοχυσίες.
Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες, εμπνευσμένοι ηγέτες και όραμα για να οικοδομηθεί ένα κοινό ειρηνικό μέλλον αξιοποιώντας την οικονομική αλληλεξάρτηση.

Σήμερα η Ευρώπη έχει μια νέα πρόκληση. Να αποτελέσει μοχλός εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης. Έχει την πρόκληση η Ευρώπη να αποδείξει, σε έναν κόσμο όπου γιγαντώνεται ο εθνικισμός, ότι η συνεργασία των κρατών και των λαών είναι τελικά ο μόνος δρόμος για την επίλυση μεγάλων και παγκόσμιων προβλημάτων.

Για αυτό και η Ευρώπη βλέπει και θα βλέπει ως αναγκαία την στενή συνεργασία με τους λαούς της Μεσογείου και με τον αραβικό κόσμο.

Μαζί καλούμαστε από την μία να αξιοποιήσουμε τα θετικά της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματα που δημιουργούνται:
Την ανισότητα, την ανεργία, την μετανάστευση, (που προβλέπεται μεγάλη ιδιαίτερα από την Αφρική), αλλά και άλλα πολλά τα οποία αναφέρονται ως θέματα στον διάλογο αυτού του συνεδρίου:

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου αντικατοπτρίζονται ακριβώς αυτές οι προτεραιότητες.

Ευρώπη και αραβικός κόσμος έχουμε κάθε συμφέρον να συνεργαστούμε για τα θέματα περιβάλλοντος.
Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί.

Οι θάλασσές μας, οι ατμόσφαιρά μας, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας, την υγεία μας, την διατροφή μας, τον ίδιο τον πολιτισμό μας.
Η μετάβασή μας σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο πρέπει να είναι στόχος. Αλλά και να συνδυάζει τους 17 στόχους του ΟΗΕ, που μαζί συνυπογράψαμε, της βιώσιμης ανάπτυξης.

Θέματα όπως της προστασίας των υδάτινων πόρων,της καθολικής υγείας, της διατροφικής ασφάλειας,της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, της σωστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής συνοχής,αποτελούν στόχοι που συνυπογράψαμε όλοι στον ΟΗΕ.

Αυτοί οι στόχοι είναι απαραίτητοι για την Ειρήνη και στην σταθερότητα στην περιοχή μας.

Και χρειάζεται η συνεργασία μας – γιατί απλά μόνοι μας δεν θα τα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά.

Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα:
Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος αν εκμεταλλευτούν σωστά τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο χώρο βιώσιμης ανάπτυξης, ποιότητας ζωής, δημιουργικότητας.

Σήμερα καλούμαστε να συνεργαστούμε στις πολύ δύσκολες συγκρούσεις που ταλανίζουν την περιοχή μας.

Στην Συρία, ζούμε μια τραγωδία. Από την αρχή του πολέμου, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι εκτοπισμένος σε άλλες περιοχές ή χώρες. Πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη ή στην Ευρωπη.
Είναι μια τραγωδία που την έχουμε ζήσει από κοντά εδώ στην Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.

Παράλληλα η Ευρώπη δεν βρέθηκε ενωμένη στην στάση της. Και αυτό δυσκόλεψε την αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων.
Θεωρητικά η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων πολιτών μπορούσε σχετικά αποτελεσματικά να ενσωματώσει 1 εκ πρόσφυγες.

Δυστυχώς το ανθρωπιστικό ζήτημα των προσφύγων έγινε αντικείμενο εύκολης πολιτικής δημαγωγίας από ακροδεξιούς πολιτικούς.
Πολιτικοί που καλλιέργησαν τον ρατσισμό για να ανελιχθούν πολιτικά, αντί να συμβάλουν σε πραγματικές λύσεις.
Αυτή η νέα τάση απέναντι στα προβλήματα, δηλαδή να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα αντί να λύνουμε προβλήματα, πρέπει να σταματήσουμε με τις πολιτικές μας. Πολιτικές που διασφαλίζουν την σιγουριά, την δικαιοσύνη και την προοπτική των πολιτών μας.

Πραγματικά δεν κατανοώ την στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που εδράζονται σε δημοκρατικές αρχές, που δεν θέλουν να δεχτούν ούτε έναν συμβολικό αριθμό προσφύγων τη στιγμή που χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων (η Τουρκία περίπου 3,5 εκατομμύρια) με μεγάλο βάρος για την οικονομία, τις υποδομές, την κοινωνική πρόνοια.

Πριν δυο μέρες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουελ Μακρον, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογαν.

Διακήρυξαν την προσήλωση τους σε μια ειρηνική λύση του Συριακού μέσα από τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΟΗΕ και ανέφεραν τη δημιουργία μιας επιτροπής για να υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα της χώρας.

Πολλά εμπόδια παραμένουν παρά ταύτα, καθώς δυστυχώς σε αυτόν τον πόλεμο οι πολίτες της Συρίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν την τύχη τους μόνοι τους.

Θεωρώ ευκαιρία η ΕΕ να επενδύσει στους πρόσφυγες, ακριβώς ώστε να αποτελέσουν οι αυριανοί αρχιτέκτονες στην αναγέννηση των κοινωνιών τους, πιο δικαίων, πιο ανοιχτών, πιο πλουραλιστικών.

Αυτή ήταν και η εμπειρία της Ελλάδας όταν μετά την δικτατορία επέστρεψαν πολλοί Έλληνες για να προσφέρουν υπηρεσίες στην χώρα.

Συγκρατώ λοιπόν τη δήλωση της Άγκελα Μερκελ ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν λόγο στις διαβουλεύσεις για τη λύση, καθώς είναι αυτονόητο ότι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει πολλά συνεργαζόμενη με τον αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ,στη Λιβύη και στην Υεμένη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έχοντας την εμπειρία των λαθών του παρελθόντος.

Η ΕΕ καλείται να σκεφτεί νέες προσεγγίσεις στο παλαιστινιακό, να βρει την πολιτική βούληση να γίνει βασικός παράγοντας επίλυσης του Παλαιστινιακού, την ώρα που οι ΗΠΑ φαίνονται ανήμπορες σήμερα να συμβάλουν αποφασιστικά στην λύση.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια λύση στη βάση δυο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια.
Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, την ιερή πόλη τριών θρησκειών, οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Είναι θέσεις που υποστηρίζει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και που και ως Σοσιαλιστική Διεθνής έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.

Για αρκετές από τις υφιστάμενες διαιρέσεις και συγκρούσεις στον αραβικό κόσμο αλλά και για την επίλυση του Παλαιστινιακού, σημαντική πηγή έμπνευσης ως προς τη φιλοσοφία της, θα πρέπει να παραμείνει η Αραβική Πρωτοβουλία Ειρήνης που ψηφίστηκε στη Βηρυτό από τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου το 2002 μετά από πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ είναι μια συνολική περιφερειακή προσέγγιση βασισμένη στα κοινά συμφέροντα.

Η πολυδιάσπαση, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις εμπόδισαν την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού που διαθέτει αυτός ο γεωγραφικός χώρος.

Εμπόδισαν και την απογείωση και μιας άλλης σημαντικής πρωτοβουλίας, της Ένωσης για τη Μεσόγειο που ξεκίνησε το 2008.

Μιας πρωτοβουλίας που στηρίχθηκε στη διαδικασία της Βαρκελώνης που ξεκίνησε το 1995 και ήταν η πρώτη σοβαρή θεσμική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού κόσμου.

Αυτό το πνεύμα πρέπει να ξαναγεννηθεί. Μπορείτε να βασιστείτε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την ένωση για την Μεσόγειο.
Όπως πάντα θα είναι φιλικές οι παραδοσιακές μας σχέσεις με τον αραβικό λαό.

Κρίσιμη είναι η προώθηση δικτύων σε όλα τα επίπεδα.
Κρίσιμη είναι η συνεργασία μας μπροστά σε νέες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες.
Προσωπικά συναντιέμαι τακτικά με την ηγεσία της Κίνας. Ο δρόμος του μεταξιού, ή η πρωτοβουλία του One Belt One Road, όπως ονομάζεται, αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία. Να επανακαθοριστούν οι σχέσεις Ασίας, Ευρώπης, Μεσογείου και Αφρικής. Μέσα σε αυτή την προοπτική πρέπει να συζητήσουμε για τις υποδομές, την ενέργεια, τις μεταφορές μέχρι τον διάλογο των πολιτισμών και τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης. Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μαζί πρέπει να αξιοποιήσουμε και να ελέγξουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να βρεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου, του κοινού καλού, και όχι εργαλεία πολέμου, σύγκρουσης η εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

Από την μια η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη θα απειλήσει θέσεις εργασίας, θα ανατρέψει τις παραγωγικές διαδικασίες, από την άλλη η σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει πολύ καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες στην υγεία, παιδεία, μέσα από την διαφάνεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την καινοτομία.

Πήρα ως ΠΘ την απόφαση να εφαρμόσω βασικά στοιχεία ηλεκτρονικής και ανοιχτής διακυβέρνησης με σοβαρά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Εμπειρία για καινοτομία στην διακυβέρνηση που μπορώ να μοιραστώ με όσους ενδιαφέρονται.

Εν κατακλείδι, η δημιουργία περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας θα βοηθήσει καθοριστικά την αξιοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου δίνοντας σε όλη την περιοχή μας μεγάλη ισχύ για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης.

Αν το πετύχουμε θα εξασφαλίσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Δείτε επίσης

Σγουρός: «Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να μην αφήσω ούτε ένα ευρώ στον επόμενο. Ποιος θα με κατηγορούσε εδώ χρεοκόπησε ολόκληρη η Ελλάδα;»

«Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να μην αφήσω ούτε ένα ευρώ στον επόμενο. Ποιος θα …

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο